Roliga lekar för din fest

Vill du ha en fest som gästerna kommer att prata om länge efteråt? Då kan det vara en idé att planera in roliga aktiviteter, lekar eller spel. Det finns många olika alternativ som passar bra för olika tillfällen och grupper av personer. Här ger vi några tips på vad du kan använda dig av.

När du ska ha en fest eller middagsbjudning kan det vara roligt att höja tempot och stämningen med roliga aktiviteter. Genom roliga lekar kan de gäster som inte känner varandra ännu, lära känna varandra på ett avslappnat sätt. Oavsett vilken typ av fest du har är det viktigt att hålla alla engagerade och se till att alla har roligt. Det kan du göra genom att planera aktiviteter och spel som passar dina gäster och som alla lätt kan delta i.

Skapa dig en tydlig bild om hur festen kommer att se ut och vilken underhållning du ska ha på festen. Ska du ha musik eller frågesport, lekar eller något roligt sällskapsspel? Fundera på om du vill fokusera på ett specifikt tema för festen eftersom det ofta gör planeringen enklare. Om du till exempel ska ha en sommarfest kan du ha Hawaii tema och välja lekar, klädsel, musik, mat och dekorationer utifrån det. Här nedan kommer några tips på leker för festen.

Oavsett vilken typ av fest du har, glöm inte att det viktigaste är att ha roligt och roa sig tillsammans med dina gäster. Så låt din kreativitet flöda och planera ett evenemang som alla är säkert att njuta av!

Ett populärt alternativ är att planera in en tipsrunda med roliga frågor för gästerna. Det är i allmänhet bäst om alla delar upp sig i lag om tre eller fyra och tävla mot varandra. När alla är klara kan man rätta frågorna tillsammans och dela ut ett pris till det vinnande laget.

Femkamp är en klassisk lek som alltid är uppskattad och passar väldigt bra till sommarfesten. Man tävlar i olika grenar mot varandra, antingen individuellt eller i lag om två personer och det lag som får flest poäng vinner. Några roliga grenar kan vara till exempel Potatisrace, Pennan i flaskan, Stövelkastning, Pilkastning, Kasta olika bollar i hink, Ballongrace.

Musik ”quiz” med roliga kända låtar eller filmmusik brukar alltid bli lyckat. Det enda du behöver är en bra spellista, högtalare, penna och papper. Man kan antingen spela intro eller hela låten och ställa frågor som till exempel ”Vad heter, låten, Vem är artisten, Vilken film var låten med i?

Till denna lek behöver du bara penna och papper. Alla gäster skriver ned något personligt om sig själv, sen samlas alla lappar in och placeras i en skål eller påse. En lekledare läser upp vad det står på lapparna under kvällens gång och de andra gästerna får gissa vem som skrev lappen.

En lek som bjuder in till skratt och det enda som behövs är något att dricka och dryckesglas. Deltagarna säger… jag har aldrig och ett påstående efter det. Till exempel, jag har aldrig kommit för sent till ett möte. Då ska alla som har kommit för sent till ett möte dricka en klunk ur glaset, ofta med sprit, vin eller öl.

 

En lek som går ut på att lära känna varandra och leder ofta till tokiga historier och skratt. Deltagarna turas om att berätta tre påståenden om sig själv, två är lögner och en är sann. De andra deltagarna ska gissa vilket påstående som är sann.

Till denna lek behöver du endast penna, papper och tejp. Alla deltagare skriver ned ett namn på en känd person på en papperslapp och tejpar fast lappen på pannan på personen som sitter närmst till höger utan att visa vad det står. Sen ska var och försöka lista ut vilket namn som står på sin lapp genom att ställa frågor till de andra deltagarna som svarar med ja- och nej frågor. När man tror man har svaret får man gissa tre gånger. Om man gissar fel åker man ut. Den som först kommer på namnet som står på sin egen panna vinner.

Det finns massor av roliga frågesport och brädspel och kan vara mycket roligt att spela om man är en mindre grupp på en middag. Våra två favoritspel är ”Med andra ord” och  ”Tjejmiddag”.

En annan rolig aktivitet är att planera en talangtävling. Detta fungerar särskilt bra om du har barn på festen som är intresserade av att sjunga, dansa, spela ett instrument eller utföra någon annan typ av föreställning som de skulle vilja att visa upp sig. Du kan antingen bjuda in alla att delta eller göra det till en tävling där endast de som vill delta får göra det.

 

Denna utmaning inbjuder till många roliga skratt. En grupp delas in i olika lag och varje grupp ska bygga ett så högt torn som möjligt med Spagetti och Marshmallows på ungefär 20 minuter. Poängen med utmaningen är att i grupp öva på samarbete, kommunikation, planering, initiativtagande och kreativ förmåga. Passar både vuxna och barn.

.

Att ha ett temaparty där alla klär ut sig brukar vara uppskattat av gästerna. Dock kan vissa gäster bli stressade över hur de ska klä sig och att de behöver lägga ned dyra pengar på att inhandla ny klädsel. För att gästerna inte ska känna någon stress, kan det vara bra att skriva i inbjudan att det inte är obligatoriskt att klä ut sig men dock väldigt uppskattat. Man kan också skriva att i stället för present att gästerna lägger energi på att klä ut sig i stället. Ett temaparty där man klär ut sig är alltid kul och man kan välja allt mellan himmel och jord. Här nedan kommer några tips från oss.

Perfekt om man har ett sommarparty. Väldigt enkelt för alla gäster att välja klädsel och på det sättet vara delaktiga.

Väldigt tacksamt tema där man kan hitta roliga kläder och bra musik till festen. Ett ypperligt tillfälle att äntligen att kunna klä sig både som Madonna på 80-talet med tyllkjol och näthandskar eller förvandlas till en riktig pudelrockare.

Med detta tema kan man egentligen klä sig som man vill, bara det är lustigt eller ”ful-snyggt”.

Om du ska ha en födelsedagsfest för ett barn, så har de antagligen de har ett favoritspel, favoritbok eller en tecknad serie som de är intresserade av, då kan du basera ditt kalas på detta. Förslagsvis Pirattema, där barnen klär ut sig till pirater och har lekar som till exempel skattjakt.