Dekoration till trädgård & altan

När våren äntligen kommer är det skönt att flytta ut till uteplatsen. Men känner du att din trädgård, uteplats eller balkong behöver ett lyft? Det finns mycket man kan göra för att inreda den på ett personligt sätt och skapa en riktig oas.

För att ge din uteplats eller balkong ett lyft kan det vara en god idé att köpa vackra ljusslingor, krukor med plantor, sköna fåtöljer, parasoll och fina dekorationer. Oavsett om du bestämmer dig för att köpa, se till att de passar din smak och dina behov. Att skapa ett väldesignat utomhusområde kanske kostar en slant men bidra till din livskvalitet.

Uteplatser är perfekta för avkoppling och underhållning under sommaren, men om du vill göra den till en oas måste du inreda den ordentligt. Här har vi samlat några idéer på hur du kan inreda din terrass och få den att bli som din egen andra vardagsrum.

Skapa en lounge
Det finns inte mycket som är mer avkopplande än att glida ned i en skön fåtölj på terrassen med en svalkande drink och en bra bok. En loungeyta fungerar som den perfekta platsen för att varva ned och en plats för dig, din familj och dina vänner att umgås. Något att tänka på är att se till att dina möbler är väderbeständiga så att den förstörs inte av väder och vind.

Inred uteplatsen med en mysig soffgrupp
Vill du kunna sova utomhus en varm sommarnatt eller bara kunna njuta av någon stund i skuggan? Inred uteplatsen med en mysig textilgrupp där du kan vila, läsa böcker eller slå dig ner för en filosofisk diskussion med familjen.

Belysning och ljus
Mysiga lampor, ljusslingor, lyktor med stearinljus är perfekta för att skapa en romantisk stämning på terrassen på kvällen. De ger också extra trygghet och säkerhet när du har gäster efter mörkrets inbrott, så de är väl värda att investera. Se bara till att allt elektriskt är ordentligt säkrat så att det inte skadas av vinterväder eller olyckor med utemöbler.

Lägg till lite grönska
Omge din sittgrupp med växter för att skapa en inbjudande atmosfär. Växter hjälper till att föra in naturen inomhus och kan ge välkommen skugga under varma sommardagar. De kan också få din uteplats att kännas mer avskild och privat, vilket är perfekt när du vill ha lugn och ro. Se bara till att tänka på ljusförhållandena i ditt område innan du planterar stora träd eller buskar – du vill inte att de ska blockera all sol!

Mysig dekoration
Skapa en mysig stämning på uteplatsen med sköna kuddar, filtar. Om du lägger till en matta blir det extra ombonat och skönt att både gå och sitta på. Om du vill skapa harmoni och samtidigt livfullhet kan du dekorera med vimplar eller girlanger.

Konst
Häng upp konst eller inredning för utomhusbruk på väggarna på uteplatsen för att lägga till lite personlighet och stil. Det kan vara allt från livfulla målningar och tryck till vackra dekorativa tallrikar som hängs på krokar.

Sätt upp ett vattenspel
Oavsett om det är en damm, en fontän eller bara några fågelbad – vattenfunktioner kan få din uteplats att kännas som en lugn tillflyktsort. De bidrar också till att locka vilda djur till din plats och ger ett lugnande bakgrundsljud när du vill ha en lugn stund. Se bara till att alla elektriska sladdar är väl dolda så att de inte stör uteplatsens helhetsintryck.

När det gäller att inreda din uteplats är det viktigaste att vara kreativ och ha roligt! Med lite planering och kreativitet kan du skapa den perfekta uteplatsen som återspeglar din personliga smak och stil.